Standard de referinta, HACCP / ISO 22000 este abrevierea de la Hazard Analysis & Critical Control Point. Obtinerea unei certificari HACCP / ISO 22000 arata clientilor dvs. ca aveti implementate tehnicile si cerintele pentru a asigura o siguranta a alimentelor.

HACCP reprezinta un sistem al sigurantei alimentare care este bazat pe prevenire.

Contureaza o metoda organizata pentru a analiza procesele alimentare, determinand astfel posibilele riscuri si care desemneaza Punctele Critice de Control (PCC) ideale pentru a preveni ca alimentele nesigure sa ajunga la consumator.

HACCP se bazeaza doar pe Codul Alimentar (Codex Alimentarius) dezvoltat de catre Organizatia ONU pentru Hrana si Agricultura si Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Este bine ca HACCP sa fie folosit doar cu o buna practica de productie si de igiena. Formand apoi elemente de securitate alimentara. De asemenea, este recomandat sa fie combinat cu un intreg sistem de management al calitatii – ISO 9001.

Cu un sistem de management al sigurantei alimentului HACCP / ISO 2200

– Puteti sa identificati riscurile unei securitati alimentare si apoi sa implementati o rutina necesara

– Va puteti asigura ca sunteti in conformitate cu legislatia care este relevanta in domeniu

– Puteti sa diminuati costurile referitoare la rebuturi/risipa

– Puteti sa incepeti imbunatatirea continua a practicilor cu referire la siguranta alimentului

Sistemul presupune controlul, identificarea si monitorizarea punctelor care sunt critice ale proceselor, unde ar putea sa fie compromisa intreaga calitate a produselor alimentare. Trebuie sa se aplice intregul lant de productie: Incepe cu cresterea plantelor, a animalelor pana la produsul final, cumparat si consumat.

Principii HACCP / ISO22000

– Determinarea unor riscuri in toate stadiile

– Masurarea probabilitatii de re(aparitie); identificarea unor masuri de prevenire

– Determinarea unor puncte operationale care ar putea fi controlate in vederea unei eliminari sau minimizari – in cazul reaparitiei PCC

– Determinarea unor valori si a limitelor critice care ar trebui sa fie mentinute pentru a asigura controlul PCC

– Stabilirea unui sistem ideal pentru monitorizarea PCC cu ajutorul inspectiilor/testelor planificate

– Determinarea unei actiuni corective in cazul in care procesul este in afara controlului sau care iese de sub control

– Elaborarea unor proceduri pentru a confirma ca sistemul HACCP functioneaza

– Determinarea inregistrarilor si a documentatiei necesare pentru aplicarea acestor principii ale sistemului HACCP